Besvär i foten?
Foten är en komplicerad biologisk apparat som utvecklingshistoriskt är en vidareutveckling av handen, sannolikt 100 miljoner år nyare. Hjärnan använder dubbelt så mycket hjärna för att manövrera foten än vad den behöver för handen.
Det är vanligt att sjukdomstillstånd av olika typer stör fotens känsliga system. Obalans eller nedsatt funktion uppträder då i form av sneda tår, för platt eller kupig fot, förslitning i leder eller överbelastning och bristningar i senor och eller ledband som exempel.
Foten består av 28 ben sammansatta av ett komplicerat led och ledbandssystem. Den styrs av 10 yttre muskler från underbenet via senor samt dessutom en mängd muskler som finns i foten.
I princip har fotens skelett två pelare som kan beskrivas av att man klyver foten mellan 3:e och 4:e tån: Den yttre (Laterala: tå 4 och 5) är rörligare jämfört med den inre (Mediala) som bär upp ca 2/3 av belastningen och bestär av stortån samt tå 2 och 3 med alla dess ben längre upp i foten.
Denna två pelare balanserar varandra och en obalans märks av att foten kränger.
Vid behandlingen av foten strävar man efter att i första hand bevara alla dess strukturer och ledfunktioner för att åstadkomma balans med mesta möjliga normala funktion
I princip finns följande behandlingsstrategier vid sjukdomstillstånd:
– Icke kirurgisk behandling
Sjukgymnastik, inlägg, medicinering
– Symtomatisk kirurgi
Operation där det gör ont med exempelvis ledresektion (borttagande av ben) vid förslitning
– Strukturell kirurgi
Här angriper man orsaken bakom störningen och med en kombination av ingrepp återger man funktionen igen.